Komentowana treść: A-EON - nowe informacje
[#31] Re: A-EON - nowe informacje

@tszczurek, post #30

Apeluję do moderatorów, tych starszych stażem, jak i tych młodszych, by nie popadali w jakąś dziwną paranoję ograniczania swobody dyskusji, i by nie kreowali sztucznych ograniczeń w dyskusjach.

Zgadzam się całkowicie. Naturalnym jest, że dyskusja może nieco zejść z tematu, ale wydaje mi się, że dopóki nie staje się całkowicie niezwiązana z tematyką portalu, oraz nie przeradza się we flamewar, nadmierna działalność moderatora szkodzi.
[#32] Re: A-EON - nowe informacje
Nie widzę, aby dyskusja schodziła z tematu. Rozmawiamy o szansach X1000. X1000 nie jest w hermetycznym środowisku ale na to jak się sprzeda ma wpływy nie tylko C= ale i MOS.

Zgadzam się, że środowisko jest przesycone kto chciał to już kupił SAM. Nie jest wykluczone, że nie śpieszą się z X1000 aby trochę nowa SAM się posprzedawała. Moim zadaniem nabywcami X1000 i tak będą ludzie, którzy mają już SAM i będą chcieli coś szybszego lub osoby chcące zastąpić stare A1.

To samo po części będzie miało miejsce w przypadku MOSa na PB. Jednak o ile PB może być uzupełnieniem kompa stacjonarnego szczególnie jak wyjdzie jeszcze MOS na G5, to nie można tego powiedzieć o tym że X1000 uzupełnia jeśli ktoś ma SAM.
Będzie szybciej, tylko SAM zostało wybrane nie dla tego, że była tańsza ale wyboru nie było.

Nowych ludzi (ale jednak mających wcześniej coś wspólnego z Amigą)łatwiej przekonać do testów MOSa bo sprzęt tani.

Mówię po sobie z niechęcią, ale jednak stwierdziłem że zaryzykuje te 300 PLN na sprzęt jak demo MOS mi się nie spodoba najwyżej sprzedam z niedużą stratą.

Trochę też zaczęły do mnie powoli docierać argumenty, że jednak OS4 idzie w złym kierunku, a lekkość systemu to z tych sztandarów OS4 powoli będzie znikać.

O ile AROS z MOS nie do końca konkuruje. To jednak OS4 i MOS są konkurencją w 100 %. O integracji społeczeństwa można zapomnieć moim zdaniem. Co komu bliższe serca tego będzie bronił i swoje chwalił.

Ostatnia edycja: 08.04.11 12:20:09
[#33] Re: A-EON - nowe informacje

@michalmarek77, post #18

Nie skuszą się bo neoamigowe systemy nie mają nic do zaoferowania w kwestii software.
[#34] Re: A-EON - nowe informacje

@pampers, post #33

Dramatyczna odpowiedź, choć wydaje mi się , że niestety prawdziwa.

Może gdyby natywnie działała pod Mosem perfekcyjna systemowa emulacja Amigi Classis. Wiesz na zasadzie, masz plik ADF /np na compactflashu/, klikasz i z systemu gra Ci się odpala na fullscreenie.
A Opcje tej "emulacji" ukryte w prefsach.

Taka integracja byłaby idealnym rozwiązaniem - nie na zasadzie kompatybilności - emulacji tylko.
[#35] Re: A-EON - nowe informacje

@michalmarek77, post #34

A po kij łebkowi który zainteresuje się Amigą od C=USA emulacja Amigi Classic? Jak będzie chciał sobie zaemulować to odpali to na swoim linuxowym Workbenchu 5 czy na czymkolwiek.

Chodzi mi o to, że jak ktoś łyknie Amigę od C=USA i jakimś cudem spojrzy na nasz mały rynek MorphOSa, AmigaOS4 to szybko odwróci wzrok bo nagle okaże się, że tutaj nie działa, tego nie ma, tam trzeba poprawić itp itd.
[#36] Re: A-EON - nowe informacje

@pampers, post #35

Masz racje trzeba liczyć się z kompromisami. Jednak ja po tym jak się naczytałem, że ze wszystkim w neoamigowych systemach jest problem byłem zaszokowany jak w MOSie na eMacu wszystko działa, wykrywa się itp.

Szokiem też była dostępność softu typu truecrypt, miąłem zaszyfrowany dysk USB bez problemu sobie go podłączyłem i działało.

Jednak większość osób ma duże wymagania i jest rozczarowana, głównie brakiem ochrony pamięci i śledzenia zasobów.
[#37] Re: A-EON - nowe informacje

@michalmarek77, post #34

Może gdyby natywnie działała pod Mosem perfekcyjna systemowa emulacja Amigi Classis. Wiesz na zasadzie, masz plik ADF /np na compactflashu/, klikasz i z systemu gra Ci się odpala na fullscreenie.
A Opcje tej "emulacji" ukryte w prefsach.

Taka integracja byłaby idealnym rozwiązaniem - nie na zasadzie kompatybilności - emulacji tylko.

Ale takie rozwiazanie i tak nie przyciagneloby nowych amigowcow napedzanych jedynie przez nostalgie. Dla takich osob PC z WinUAE (chocby pod postacia nowego produktu od CUSA) bedzie bardziej niz wystarczajacy. Tym bardziej ze taka maszyna zapewni im mozliwosc powrotu na lono wszystkim znanego windowsa w razie wszelkich problemow z software pod Ubuntu czy czyms tam innym. Ani MOS na maku ani OS4 na X1000 czegos takiego im nie zaoferuje.
[#38] Re: A-EON - nowe informacje

@szuler, post #37

MOS na maku oferuje mozliwosc powrotu na lono wszystkim znanego OSX.
[#39] Re: A-EON - nowe informacje

@ede, post #38

MOS na maku oferuje mozliwosc powrotu na lono wszystkim znanego OSX.

po pierwsze OSX nie jest az tak znany jak windows. Po drugie w przypadku MOS-a jest to powrot na lono martwej i dawno nierozwijanej galezi OSX - wersji pod PPC - uruchamianej na starym nieprodukowanym juz sprzecie...

To jednak jakby nie to samo :P
[#40] Re: A-EON - nowe informacje

@szuler, post #39

To samo nie ale na tą gałąź amigaosy długo jeszcze się nie wdrapią, więc dobre
i to. AmigaOS 4.x też czepił się wora z tym, że chyba jeszcze mniej znanego i słabiej oprogramowanego. Aros jest jakby w najlepszej sytuacji, jeśli komuś intel nie przeszkadza.
[#41] Re: A-EON - nowe informacje

@michalmarek77, post #34

Ale dokładnie tak to działa (po odpowiednim skonfigurowaniu): klikasz na pliku adf i w tle uruchamia Ci się E-UAE na fullscreen albo w oknie (zależnie od ustawień). Żadnych napisów w oknach, żadnego wklepywania czegokolwiek: po prostu klikasz na adf w pendrive, HDD czy ramdysku i po 3-4 sekundach masz odpaloną gierkę.
Jak już zaczniesz konfigurować MOSa na Twoim miniaku napisz tu, albo do mnie na priv, to w razie problemów ustawimy wszystko jak trzeba.
Szybkość G4 w miniaku wystarcza do bezzgrzytowej emulacji A500/A1200 z fastem (do czegoś wymagającego od 68030 w górę przydałby się E-UAE z JITem... stąd zainteresowanie programem bounty).
[#42] Re: A-EON - nowe informacje

@wali7, post #41

OOOOOOOOOOOOOOO

Fajnie !

Dziś późną nocą odbieram Mini'sa :) Jak się za niego zabiorę, napiszę :)

Pozdrawiam
[#43] Re: A-EON - nowe informacje

@michalmarek77, post #42

Kup nowy numer ppa, Widelec popełnij fajny artek o konfiguracji EUAE pod MorphOS.
[#44] Re: A-EON - nowe informacje

@pampers, post #43

Fakt. Zdolna bestia.
[#45] Re: A-EON - nowe informacje

@michalmarek77, post #42

Dobry wybór. Jaki miniak ?
[#46] Re: A-EON - nowe informacje

@michalmarek77, post #42

tyle ze zamiast debil klikniecia na screenie i wybrania czegos tam z menu bedziesz lamal palce na kibordzie zeby wsadzic disk2 w paszcze adfdrive. Debile oczekuja prostoty a nie konfigurowania i czytania reedme:). To odroznia mosa od reszty odpalaczek uae. Nie da sie bez reedme:). A zeby zrobic z mosa kul sys trzeba lots reed i sie kolo zamyka. Nie to zeby mi przeszkadzalo ale to jedna z zasadniczych roznic miedzy C=USA a naszymi rozwiazaniami. Dzieciak siknie prosto na cos co nie dziala z buta.
[#47] Re: A-EON - nowe informacje

@fazior, post #46

Ale pytający chyba nie ma 10 lat ;)
Ale serio, to można problem gier wielodyskowyc rozwiązać (1) półelegancko stosując dodatkowy skrypt odpalający E-UAE i "wkładający" adf do wirtualnych stacji lub (2) elegancko za pomocą odpowiedniego programu rozpoznającego adf po nazwie i aplikującego odpowiednie ustawienia dla uruchamianego w tle adf. Wszystko automatycznie, bez udziału usera. Pracuję nad takim programem :) Oczywiście w obydwu przypadkach gra musi działać z kilku stacji, ale to akurat wiele gier potrafiło.

A pozatym... proszę mi tu nie pluć jadem :)

Ostatnia edycja: 08.04.11 21:58:57
[#48] Re: A-EON - nowe informacje

@wali7, post #47

Bron panie boze, matko, corko i kochanko, w zyciu warszawy nikogo obrazic nie chcialem, ani splunac jadem:)
[#49] Re: A-EON - nowe informacje

@fazior, post #48

moja racja jest mojsza
[#50] Re: A-EON - nowe informacje

@wali7, post #49

tru tru, chcialem powiedziec "podaj sol kochanie" alem przejezyczyl sie byl:). Przyjaciolka, ech...;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem